söndag, december 31, 2006

Gott Nytt År

Hoppas vi får ett lyckligt år 2007 för alla människor, tyvärr känns det som en omöjlighet med tanke på allt elände som finns i världen men önska kan man.

Nu går jag tillbaka till mina underbara vänner och den underbart goda maten och fortsätter fira in det nya året...

Gott Nytt År till er alla som inte är här!

Noël en France

Vi åkte till Paris och firade julen där. På bilden är det julgranen utanför Notre Dame.

Det var jätteskönt att vara i Paris över julen! Dels är dagarna så mycket ljusare och så mycket längre, detta trots att det var molnigt mest hela tiden. Här hemma är det skymningsljus ett par timmar, redan klockan ett är det mörkare här än det var vid fem-tiden i Paris!
Den andra saken som gör Paris så bra är att man äter gott överallt! On a bien mangé tous les jours! Vi åt på vanliga brasserier och restauranger och alltid var maten välsmakande och med utsökta råvaror. Inga upptinade djupfrysta varor här inte! I Sverige nöjer vi oss med mycket sämre mat. Varför gör vi det egentligen?
Får jag fresta med juldagsmenyn?
Till förrätt Foie gras de Canard, dvs ankleverpastej.Till huvudrätt; Kalkon och lite mer gott...Till efterrätt; Buche de Noël, dvs Julstubbe som serverades med Grand Marnier likör. Servitören var så gullig att han kom med två glas Champagne till huvudrätten och två extra små Grand Marnier till efterrätten. Den restaurangen tillhör en kedja som heter Chez Clément som har flera restauranger i Paris, den här låg i korsningen Boulevard du Montparnasse och Boulevard Raspail ungefär men vi åt också på en vid Place St Michel som kändes så där lyxig inuti och hade jättebra mat men ändå inte var dyr. De har som underrubrik "Vos restaurants de charme" och är verkligen jättecharmiga!

onsdag, december 20, 2006

God Jul!

En riktigt god jul till alla som läser det här! Den här granen växer i min trädgård! Nu ska jag börja varva ner och vara ledig några dar...

söndag, december 17, 2006

In a garden...


En pappersvikt i glas som jag köpte på British Red Cross, den Engelska motsvarigheten till Röda Kors Kupan. Visst är den bedårande!
The kiss of the sun
For pardon
The song of the bird for mirth
One is nearer God's Heart
In a garden
Than anywhere else on
Earth

fredag, december 15, 2006

En gnutta snö

Det ligger ett lätt puder av snö på marken igen idag och genast blir det så mycket ljusare! Just nu är det minusgrader och jag hoppas det håller i sig. Det var klart mitt på dan och himlen var så vacker men givetvis hade jag ingen kamera. Snart är det jul! Jag behöver vila! Så här fint är det i trädgården, på den där sidan där jag har fotat hela sommaren har jag tagit den här vinterblå bilden. Det är äppelträdet som står bredvid den stora stören, det kändes tryggast att låta uppstagningen sitta även över vintern. Håll nu tummarna för att den här snön stannar kvar! Det behövs ändå mer snö om det ska kunna bli nån skidåkning snart.

torsdag, december 07, 2006

Bilder från första advent

Första advent och skyltsöndag i Luleå. I stadsparken har man i brist på snö satt ut dessa tomtar, de brukar visserligen stå där varje vinter men bredvid dem brukar det finnas en jättelik snöskulptur i form av något djur med ungar. Det stora djuret är alltid en rutschkana för barn (och modiga vuxna) att åka i. I stadsparken är det också tradition att det spelas upp en pjäs som handlar om tomten och tomtemor och nissarna varje dag hela advent. Det är en levande julkalender och handlingen är olika varje år. Alla ungar gillar att gå dit.I Museiparken var det julmarknad med försäljning och det såg väldigt Astrid Lindgrens Kajsa Kavat-aktigt ut trots bristen på snö.I centrum var det folkträngsel fast det var söndag och tack och lov inte så många fula tomtemasker, jag tycker det är så sällan tomtemasker är fina. Föreningar överallt som sålde hembakat och glögg för att tjäna ihop till sin verksamhet.
Jag slängde i väg några bilder och julbelysningen fastnar ju, annars är det becksvart vid tre-tiden på en vinterdag utan snö. Bakom den stora julgranen utanför Åhléns kan man faktiskt skönja någotsånär blå himmel...
Här nedan försökte jag fota hästen och vagnen men min digitalkamera är så långsam på att ladda om från ett foto till ett annat, så man kan bara ana hästen under skylten ovanför ingången till Strand-gallerian.

söndag, december 03, 2006

Haddon Hall

Så här ser det ut när man kommer fram mot slottet, det skymtar uppe till höger.Sent om sider visar jag alltså bilderna frånHaddon Hall, slottet från 1100-talet som bl a förekommit i kultklassikern The Princess Bride (mycket underhållande film), i filmen Elizabeth från 1998, där Cate Blanchett spelar Queen Elizabeth I (en fantastisk film men ganska blodig). Nu senast spelade BBC in Jane Eyre (2006) med Haddon Hall i kulisserna, men redan 1996 var Haddon Hall med i Franco Zefirellis Jane Eyre.
Här fotar jag från bron som är lika gammal som slottet.När man kommit över bron ligger trädgårdsmästarens lilla trädgård till vänster, så här fin topiary kan man inte göra i min trädgård!När man nått upp till slottsporten och vänder sig om ser det ut så här, det är alltså trädgårdsmästarens gård därnedanför. Huset till höger var stall tidigare men är nu restaurang. Tyvärr var ingenting öppet när vi var där.Vänder man sig om tronar slottet upp sig. Visst känns det som att om man knackar på dörren kommer en riddare i rustning och öppnar!På Haddon Halls hemsida kan man ta en virtual tour genom slottet, rekommenderas! Det är verkligen magnifikt. När man sedan går tillbaka till den 21:a århundradet går man ut genom denna byggnad.

fredag, december 01, 2006

Var tog snön vägen?

Så här ser det ut på gården nu, ingen snö... och E som lovade mig att så mycket snö absolut inte skulle komma att töa bort. Men med plusgrader både dag och natt i två veckor är det som det är, mörkt blir det också utan snö på vägarna. Usch!
Så då tänder jag ljus och äter clementiner och sitter inne och läser. Tänder i kaminen och myser. Idag är det den första december, vad tiden har gått fort. Snart är det jul och jag har hur mycket jobb som helst att hinna göra innan det blir jul... Ska jobba undan lite i helgen, jag har varit ordentlig och skrivit en lista så att jag kan pricka av allteftersom ;-)