onsdag, april 30, 2008

Plus 16 grader varmt

Idag kom våren med värme och solsken och snöhögarna smälte så att det syntes. På baksidan av huset såg det ut så här vid halv fem, uteplatsen töar fram. För en vecka sedan var det mer än dubbelt så mycket snö ovanpå trätrallen. I dikena forsade vattnet fram längs efter cykelbanan när jag cyklade hem från jobbet. Ängarna hade förvandlats till små sjöar. Fiskmåsar och gräsänder simmade omkring i de tillfälliga sjöarna. På inglasningen var det så varmt att jag var tvungen öppna ett fönster och sedan satt jag där och skissade upp tomten, huset och trädgården skalenligt i den trädgårdsbok jag fick i julklapp av mamma. Man ska planera sina rabatter redan nu, stod det. Planerar man inte i god tid innan sommaren kan det bli väldigt tokigt, stod det också. Men när jag nu skissat så verkar hela tomten ha alldeles tillräckligt med träd och busker men i verkligheten är det inte alls så. Trädgårdsexperten som har skrivit boken har fel. När man ser sin trädgård uppifrån ser det ut på ett sätt, när man ser den tredimensionell blir det något annat. Men visst, några idéer har jag skissat på. Plattläggning t ex. Jag ska försöka skanna in skissen någon dag.

På inglasningen står trädgårdsgrodorna och väntar på sommar. Nyförvärvet syns inte så bra på den här bilden ser jag nu, tvättsvampens gula flyter ihop med grodans gyllene krona. Jag köpte den jättefina grodan på Mias lustgård i Umeå för ett par veckor sedan. Den stora gyllene grodan köpte jag ifjol på Åhléns. Det börjar bli en liten samling...

söndag, april 27, 2008

The Bell Jar (Glaskupan) av Sylvia Plath

Den här boken har jag tänkt läsa i mer än tio år. Det var nog i mitten av 90-talet när man firade 25-års jubiléet av bokens utgivning i USA som jag första gången hörde talas om henne. Då blev jag nyfiken och tänkte att den boken ska jag läsa men det blev som aldrig av. Jag har länge haft den i min önskelista på Adlibris,(himla praktiskt med önskelista så man kommer ihåg vad man vill läsa).

För några år sedan när jag var i London köpte jag hennes samlade dikter och kände väldigt starkt för dem. Det är inte alltid lätt att veta vad dikterna handlar om men de talar direkt till det undermedvetna. Romanen däremot är inte svårtolkad, den är väldigt klar och tydlig och har ett vackert beskrivande språk. Inte så att beskrivningarna blir långradiga som i en bok från 1800-talet, de blir livfulla.

Jag läste att den blivit omnämd som en kvinnlig motsvarighet till Salingers "Räddaren i nöden" dvs "Catcher in the Rye" och det stämmer. Det finns starka paralleller man skulle kunna dra om man kände för att fördjupa sig i det och t ex skriva en litteraturuppsats, men det ska jag inte göra. En annan bok man skulle kunna jämföra den med är "Rachel's Holiday", på svenska "Oväntad semester" av Marian Keyes.

Det här är en bok för alla duktiga flickor och duktiga kvinnor som driver sig själva till utmattningsdepressionens glaskupeliv. För i "The Bell Jar", "Glaskupan" går huvudpersonen i mitten av boken in i någonting som för mig ter sig som en utmattningsdepression. Hon har uppfostrats till att vara duktig, hon verkar inte ens ha fått sörja sin fars död när hon var åtta år utan bara galopperat på. Hon har vunnit det ena stipendiet efter det andra och värderats utifrån sina prestationer och vad hon förväntas bli. Efter en månad i New York med glamourliv på tidningen Mademoiselle blir hon inte antagen på en skrivkurs och hela hennes värld rasar samman. Redan i New York märks det hur överansträngd hon är och refuseringen blir droppen som får allt att rasa samman. Att få en utmattningsdepression (och kanske är det mer ändå) i början av 50-talet sågs inte med någon som helst förståelse. Tack och lov har vi ett lite bättre samhälle i dag för vi låser inte in folk som blir deprimerade på samma omänskliga villkor.

När Sylvia Plath vid 31-års ålder lyckades ta sitt liv anar jag även där utmattning som lett till en svår depression på grund av en brist på förståelse och stöd i hennes närhet. Två små barn, en bok som måste publiceras och en nylig separation från en man som svikit la på nytt glaskupan över henne och tyvärr fanns ingen som räddade henne.

Jag hade så gärna läst mer.

lördag, april 26, 2008

Väntar på sommar

Så här ser det ut i alla mina fönster, pelargoner på tillväxt och sticklingar som gror rottrådar. Jag provade ta sticklingar och sätta dem direkt i jord men jag lyckades inget bra med det så nu sätter jag dem i vatten som jag brukar. Måste man kanske ha såjord eller vad gör jag för fel?

fredag, april 25, 2008

Älg på besök

I kväll hände det igen, det stod en älg bakom friggeboden och tuggade i sig några grenar från en rönn vi har där. Den förflyttade sig närmre äppelträdet, tuggade på en rönn bakom lekstugan men sedan fick jag nog. Skeppsklockan som hänger på ytterväggen blev den enda desperata utvägen. Skeppsklockan som jag använder för att barnen ska höra att det är dags att komma hem när de är ute och leker fick som tur var älgen att dra till skogs.
Nu kan jag väl inte sova i natt av rädsla för att älgen ska komma tillbaka och tugga på äppelträdet. Just när jag trodde att faran var över och hade dragit bort den där påsen som skulle skydda grenarna så dyker älgen upp.
Påsen var förresten ingen jättebra grej, ett alldeles för stort vindfång för ett litet träd och något annat än ett träd med tunn stam skulle den inte passa på. Trädet böjde sig rejält när det blåste lite, de andra träden vajade knappt i vinden men äppelträdet var jag flera gånger rädd att det skulle gå av. Påsen fick en massa hål där grenarna stack igenom och ludd från påsens tyg sitter nu fast överallt på trädet.

lördag, april 19, 2008

Cykelpremiär

Idag plockade jag fram cykeln. Cykelbanorna var bara nästan överallt, lite is i tunnlar och mycket grus överallt men det var så skönt att komma ut och cykla. Folk promenerade med sina hundar, småttingar var lika glada som jag över att vara ute och cykla. När jag cyklade längs innerfjärden körde en skoter toksnappt över isen (för er som är sörlänningar har isen här uppe snö ovanpå) ett par tog sig ner från cykelbanan med sina skidor på väg ut på isen och några gamlingar var ute och stavgick på cykelbanan. Solen sken och värmde men vinden var kall.

måndag, april 14, 2008

Stugväder


Visst blir det lite vykortsbild. Det är så fint i stugan och det var fint att det kom lite snö och blev vitt men konstigt att det låg så lite is. Fast det är alltid vackert där, året runt och särskilt i skymning och gryning.

måndag, april 07, 2008

Riv och slit

Vad är det som pågår här då? Jo, jag rev bort tapeten på en hel vägg nu ikväll, det kändes väldigt skönt. När vi flyttade in målade jag på alla befintliga tapeter men ytan blev något plastig och häftade fast i stringhyllorna och när vi tog bort stringhyllorna från väggarna i höstas så hade den målade ytan häftat fast i plasten och bitar av den målade tapeten revs loss den också. Men nu ska eländet snyggas till. Idag gav jag mig på väggen och kanske inte imorgon men snart ska jag tapetsera en fondvägg. Jag har aldrig tapetserat. Det ska bli spännande.

söndag, april 06, 2008

Glada tyger

Second-hand fyndade dessa tyger på Myrorna igår, de hade fått en specialleverans från centrallagret med 50-,60- och 70-tals tyger. Nu skulle jag vilja ha hjälp med vem som kan ha designat dessa. Det är en rund bordsduk (färgen blev lite murrig på bilden där jag har lagt ut duken på vardagsrumsgolvet, den är klarare och gulare i tonerna). Jag tror att mamma har en likadan i en annan färgställning - har du det? Och så är det två längder med blommor som ska få göra vardagsrummet lite gladare. Vem har designat dessa härliga blommor? Efter en veckas tö och gårdagens rejäla snöfall så var det soligt i dag och jag satt ute på inglasningen för första gången det här året. Det var ca +14 grader så med jacka på och en bra bok i handen var det ett lyckorus!

tisdag, april 01, 2008

Jag är en boknörd

Jag gjorde boknördtestet som jag såg att Maria hade gjort och till min stora lycka är jag en jättenörd ;-)
(Jag la också resultatet i spalten bredvid.)