måndag, juni 30, 2008

Cassis

Det som syns här ovan är frukostterrassen tillhörande hotellet vi bodde på i Cassis. Visst var det mysigt, blommande fruktträd i krukor, pelargoner och flitiga lisa i rabatterna. Klättervin som bildade ett än så länge glest tak och som slingrade sig uppför väggarna och så färgsättningen i Provencalskt blått och gult.

















Den färgsättningen fortsatte i salongen innanför, där satt vi ibland när solen var som mest brännande och läste, ritade och barnen skrev berättelser och läste upp dem. Det är jättebra att vara utan DVD och dator! ;-)

Läget i rabatten

Det växer och tack vare att det har varit ovanligt kallt och regnigt medan vi var borta så har rabatten haft en väldigt bra start. Allt runt omkring rabatten hade också frodats, i synnerhet maskrosorna.
Tyvärr har Jättevallmon från odla.nu skrumpnat bort, den mådde nog inte så bra när den kom, för innan jag for såg jag hur de började bli bruna längst ner mot rötterna och bara toppen på bladen var gröna när jag for men jag hann inte ordna med det då. Synd, för jag är så förtjust i vallmoblommor och hade sett fram emot dessa. Kanske jag måste beställa tidigare från odla.nu nästa år för att växterna ska ha mer kraft i sig. De har ju hunnit ligga och vänta i deras kylrum bra länge innan de levereras hit upp i och med att södra Sverige börjar plantera ut perenner ett par månader tidigare än vad vi gör här.

söndag, juni 29, 2008

Finfrämmandet

Igår hade vi finfrämmande, två små herrar som heter Sigge och Hugo och deras föräldrar tillbringade eftermiddagen och kvällen med oss. Vi hade tur med vädret också, det blev varmt och vi kunde sitta ute och fika och äta. Vi har verkligen sett fram emot att få se dem och det är ju något speciellt med att få hålla i och lukta på en liten bebiskind. De doftar så gott och är så lena de små sötnosarna. Jag tyckte att en av de små herrarna hade kunnat få stanna hos mig ett tag...
Nu var det förstås jättetrevligt att hinna träffa och prata med bebisarnas föräldrar också, det hann vi när bebisarna sov. Synd att man ska bo så långt ifrån varann.

fredag, juni 27, 2008

Min lilla apa

Min son skuttar runt som en liten apa, här får ni se hur det var på resan.
Bakåtvolt i en lekpark på Montmartre i Paris:Enhandshjulning nedanför restaurangerna som omgärdade kajen i Cassis:
Bakåtvolt från strandpromenaden ner på stranden i Cassis:

torsdag, juni 26, 2008

Il pleut - det regnar - it's raining

Apropå regn; "Ecoute s'il pleut" "Lyssna om det regnar" hette artistagenturen som hon hade hon jag jobbade som au-pair åt för tjugo år sedan i Paris. Det regnar här hemma, men allting frodas, den nya rabatten mår bara bra och i synnerhet maskrosorna mår alldeles för bra. Jag skulle fota rabatten men så började det spöregna igen så det blir resebilder i det här inlägget istället.

Det är också regnbilder, vi var tvugna köpa paraplyer när vi gick i Paris första dagen där. Då var där kallt också men inte nu när vi åkte hem...

Paraplyerna köpte jag i en tidningskiosk på trottoaren utanför Ladurée.
De hade skyltat med "macarons" i massor. "Macarons" är en fransk dubbelbiskvi i pastellfärg med kräm i samma färg, jag köpte en rosa men det är alldeles för sliskigt för mig, inget jag känner att jag vill äta någon fler gång. Har sett dem förut, de finns ju i alla franska "Boulangerie/Patisserie" och jag har inte direkt lockats av pastellfärgerna men nu när alla svenska så kallade modebloggar suktar efter "macarons" så testade jag, föll för trycket, men det var ingen favorit.

Vi fikade inte på Ladurée, var för hungriga för att vilja fika. Istället lotsade jag in oss på en bakgata i närheten av Le Louvre och så åt vi en rejäl lunch, lyckades få barnmenu till knoddisarna. Det är bra om man lyckas hitta en rätt för under 10 €, det är rätt dyrt att äta i Frankrike. Ofta går en varmrätt på närmre tjugo euro.

Boendet däremot är billigare än i Sverige. Vi bodde på tvåstjärninga hotell och det gick på 66 € i Paris (jag hade bokat på nätet i april), 107 € i Marseille (jag ringde bara några veckor innan och det var inget billigt kvar) och 70 € i Cassis (då fick vi istället för ett trippelrum ett dubbelrum med extrasäng på köpet vilket var jättesnällt). Jag tycker boendet är väldigt prisvärt, som vandrarhemspriser per person och natt i Sverige och då var ju de här rummen med egen dusch och toalett. Fast, om någon tänker åka till Paris så skulle jag nog rekommendera att man ser till att få ett rum som inte vetter mot gatan. På det hotellet vi bodde på var det enormt lyhört och det var rätt sjabbigt, slitet och så, men läget är väldigt bra. Jämfört med de andra borde Hotell Blanche bara ha en eller ingen stjärna.

(Men personalen var trevlig, det var de överallt. Måste göra en utvikning här för jag tror att många missförstår fransmän som snorkiga för att de är formella i sin yrkesroll. De ler inte ihärdigt som amerikaner och ibland svenskar, utan ser allvarliga ut och flera gånger trodde barnen att jag blivit otrevligt bemött när jag istället fått vänlig hjälp. Som när den lilla farbrorn på Hotell Blanche förklarade var jag kunde hitta ett SNCF-bokningsställe (tågresan) bara en liten bit från hotellet och tack vare det slapp vi ta metron till en tågstation.)

tisdag, juni 24, 2008

Borta bra men hemma bäst

Åh vad det är skönt att vara hemma, fast det är svinkallt. Nere vid medelhavet var det så varmt när vi for därifrån att vi inte kunde sova utan luftkonditioneringen och den ställde vi på +24 grader för att då kylde det ganska lagom, man kunde sova med lakan. Det var +35 grader några dagar här på slutet.
Den här bilden är tagen från vårt hotellfönster när vi bodde två nätter i Marseille. Väldigt bra ställe, hittade det genom att Lonely Planet rekommenderade det i Frankrike-guiden. Hotellet heter Le Richelieu och finns på nätet. Det var verkligen lika fint som på hemsidan och inte dyrt heller. Tack vare att rummet vette mot havet fick vi äntligen sova ut. När man inte är storstadsbo är det inte lätt att sova i trafikoväsendet som råder hela nätterna igenom i t ex Paris och Marseille.

Jag ska visa fler bilder från resan en annan dag och bilder av trädgården här hemma, allt är så lummigt nu! Äppelträdet håller precis på att blomma färdigt, vi ligger långt från medelhavet där citronträdet redan bar lite frukt.

lördag, juni 14, 2008

I Paris

Nu har jag och mina knoddisar promenerat sa att fötter och ben känns tunga men humöret är bra. De promenerar utan att klaga. Torsdag gick vi förbi Galeries Lafayette, Operan, Madeleine, Les Tuilleries, Assemblée Nationale, Tour Eiffel, St Germain des Près, Notre Dame, Centre Georges Pompidou, Les Halles och tog sedan bussen tillbaka.Fredag visade oss en trevlig fransman runt pa Montmartre, caféet där Amelie jobbar i filmen och grönsaksaffären fran filmen plus en massa fler ställen som jag missat tidigare. Och sa besökte vi naturligtvis bokhandeln som hans kompisar har och som han bloggar för. Pa kvällen gick vi till Triumfbagen och Les Champs Elysées och tog sedan bussen till hotellet.I morgon tar vi snabbtaget, TGV, till Marseille och tyvärr räknas barn fran 12 ar som vuxna här. Hotellportiern berättade ett skämt fran TV om kostnaderna pa TGV, en man som fick betala husdjurstillägg för sniglarna han tagit med ombord ;-)

onsdag, juni 11, 2008

Nu far jag!

Igår kväll var jag ute till elva på kvällen och fixade ner ett tiotal av perennerna i rabatten. Tyvärr har inte vallmon som jag köpte på odla.nu tagit sig, den har börjat skrumpna nerifrån i skjälken, den skjälk den hade när den kom så det ser trist ut. Men, övriga perenner har tagit sig väl och jag hoppas de fortsätter med det. Nu far jag och ungarna till Frankrike och E blir ensam med att vattna ;-)
(Hoppsan vad dåligt de syns på bilden, det lilla gröna försvinner helt i allt det bruna... Hoppas det ser mer grönt ut när jag kommer hem!)

söndag, juni 08, 2008

Arbetat i den nya rabatten

Här kommer en samling bilder på hur
arbetet med hörnrabatten har fortskridit. Ibland har jag fått be om hjälp när krafterna har trytit och då har jag också fotat men det har varit mycket jobb med den. Tio säckar jord blev till ingenting när det blandades i. Som tur var visade det sig att den gamla komposten blivit till mestadels mull och fem skottkärrelass dessutom. När jag såg det kändes det bra att ha investerat i en till kompost i fjol för annars blev det ju aldrig jord, hela tiden pytsade vi i nya matrester och då gick det ju inte att använda. Jag förstår inte hur de som konstruerar komposter tror att man ska kunna få ut jord längst ner när man hela tiden ska röra om.
Nog om kompost. Nästa moment blir att få ner perennerna och några rosor i rabatten innan jag reser bort och min stackars sambo får slita med blomvattningen.








fredag, juni 06, 2008

Sveriges nationaldag och vad gör vi?

Ja inte tar vi på oss vare sig hembygdsdräkt eller nationaldräkt. I Luleå stadspark såg jag ingen i publiken i någon form av folkdräkt. Och hemma var det grävskopans dag. Vi hade en grävskopa som grävde upp hela framsidan, flyttade friggeboden osv. Äntligen händer det något! Efter att ha planerat i två år så ska vi fixa till den här sidan, men det återstår en hel del arbete (och egentligen gör det inte något bara det har börjat hända saker).

måndag, juni 02, 2008

Det växer så det knakar

Det ser grönare ut i verkligheten, det lovar jag. Gräsmattan blev inte klippt, det regnade på förmiddagen igår - det är ursäkten. Men den behöver verkligen klippas. Lupiner och vallmo sticker upp i stora gröna tuvor ur rabatterna och även pionerna har tagit sig upp en bit.









Mina perenner från Odla.nu är i gott skick utom Bolltisteln, men jag ringde dit och fick veta att tydligen hade den inte klarat den långa lagringen lika bra som de andra. Vi här längst uppe i norr beställer ju så sent men ända fram till några veckor innan jag beställde var Bolltisteln i fint skick när den kom till kunderna. Nu däremot var inte jag den enda som ringt och inte fått något liv i sin Bolltistel. Tyvärr har jag glömt namnet på den trevliga kvinna jag pratade med, Tina - kan det ha varit det? Hur som helst var telefonsamtalet det tredje positiva med Odla.nu. Jag kan verkligen rekommendera dem och kommer att beställa fler gånger därifrån. Deras planteringsråd som följer med varje leverans är suveräna och det känns som att de bryr sig om att det ska bli bra. Det är inte lika opersonligt som på Blomsterlandet där de inte kan säga något om växterna utan bara säljer dem.










All jord är vänd i den nya rabatten och lite aska har fått komma ner, nu ska det bara dit mer jord och stenar runt omkring. Visst är kvällssolen fin! Äppelträdet ser alldeles stubbigt ut men det kommer löv och snart blir det nog fint igen.