söndag, juni 21, 2009

Midsommarhelgen

Midsommarhelgen har varit utmärkt för arbete i trädgården. Inte för varmt och inte för kallt och lite lagom sol. Här är steg för steg.

Gropen grävdes, många skottkärror blev det och ca 5o cm djupt. Jag jämnade till botten och fyllde på med bärlager för att få det så jämnt som möjligt.




Tyvärr hade jag ingen sk "padda". Sedan la jag ut isoleringsbitar som fanns kvar och grus ovanpå det och därefter mer bärlager som jag plattade till genom att kratta och sedan trampa på det.












La på ändå mer bärlager/fingrus och jämnade till och sedan tog jag trädgårdsslangen och blötte i ett försök att få det att sjunka ihop.









Sist la jag och min kära dotter stenar. Troligen ska det få ligga så ett tag så att fyllningen går till sig och sedan fyller jag i skarvarna.



Helst hade jag egentligen velat ha en rund plattläggning men det passade ju inte alls med de här stenarna, hade inte blivit bra så nu får jag nöja mig med detta och det ser rätt lovande ut.





ps. Varför går det inte att få till layouten lite enklare, ville ha bilderna två och två men tyvärr, så blir det inte alls. ds.

fredag, juni 12, 2009

Vårt husdjur

Mina favoritdjur är vilda djur, t ex ekorre och igelkott. Påminner mig om att det var länge sedan jag såg en ekorre på gården, det var väl de där granarna vi tog bort i fjol som fick den att flytta. Men, igelkotten är kvar, inte för att jag kan skilja en igelkott från en annan men det är en söt igelkott som knallar omkring i trädgården. Jag fotade den för fjorton dar sedan (innan jag klippte gräset första gången) och har sett den flera gånger sedan dess. Ikväll var den nyfiken när jag plockade maskrosor och både kom närmre och skrämt sprang bort. Sist av allt var den fram och nosade på mina handskar...

onsdag, juni 10, 2009

Trädgårdslust

Nu är det ju nästan sommar. För mig börjar sommaren när barnen får sommarlov och det är inte många dagar kvar tills dess. Jag känner en sån trädgårdslust, tycker till och med att det är kul att gräva upp maskrosor! Visst är jag lite konstig men det är nyhetens behag, att kunna vara ute och påta och fixa och titta på grönskan som blir tätare för varje dag. Det finns en engelsk kedja som heter Plümo, de har jättefina kläder och säljer svenska träskokängor (se bilden) men de har också en massa fint till trädgården visar det sig. När jag nu får e-mailreklam som är trädgårdsorienterad blir jag så fylld av habegär (det har förmodligen med årstiden att göra). Vattenkannan på bilden har jag sett hos Tati här i stan, men behöver jag fyra vattenkannor?

måndag, juni 08, 2009

Rhododendron är fint även i liten skala

Här står den numera. Tidigare stod den planterad i alltför mycket sol och ifjol sommar grävde jag upp den och lät den stå i kruka ända tills hösten. Eftersom krukan hade stått i det här hörnet, intill en syren och den fjolårsnya rabatten och verkat trivas på den platsen så grävde jag ner den där. Nu blommar den med vitrosa blommor och är jättefin, men givetvis är Lindas rhododendron i en helt annan klass ;-) (När jag letar gamla blogginlägg med rhododendron så inser jag att den inte blivit mycket större sedan 2006...men den har i alla fall överlevt för mig, det är ju alltid något att vara glad över).

söndag, juni 07, 2009

Mellan hägg och syren?

När jag en gång hörde uttrycket "stängt mellan hägg och syrén" förstod jag det inte. - Vad då mellan? Det finns ju inget mellan. Kan inte låta bli att tänka på hur olika det är i olika delar av landet, här har vi en jättekort vår och inget mellanrum mellan häggens och syrenens blomning, men i södra Sverige har man en lång vår och tid mellan blomningarna. Just nu blommar häggen, den doftar ljuvligt och den har blommat i drygt en vecka, kanske två, en del slår ut tidigare än andra. Samtidigt är syrenen på väg att slå ut, det är fullt med knoppar och bara häggen blommar klart kommer den att blomma. På bilden syns fjolårets trädköp, en blodhägg, bakom den en blodhäggsbuske som är mörkare och hitom, utanför bild, en schuberthägg. De doftar gott allihop men lite olika.

måndag, juni 01, 2009

Gräva, gräva, aldrig får vi nog

Igår var det morsdag, när jag ringde min mor så sa hon är du inte klar med det där. Mitt grävande alltså. Men nej, jag är inte klar med mina projekt. De är väldigt mycket mina för det är ingen annan i familjen som tycker det är kul. Fast igår var det morsdag och då var min älskade dotter jättesnäll och grävde tillsammans med mig en lång stund och min lika älskade son, som inte var lika ihärdig, grävde en liten stund. Jag planerar att sätta dem i mer arbete för det går ju så bra och är så karaktärsdanande att ställa upp på mamma med lite arbetsinsatser, eller hur? Nyttigt på alla sätt och vis. Nu är det så att högen med fingrus är i vägen, har glömt bort vad den korrekta benämningen är, men den behöver bort och då får det projektet bli av nu också. Allt på en gång, det är en intensiv årstid och det är inte alls så att jag är ostrukturerad, inte alls då. Här ska bli en plattläggning där man kan ställa solstolen eller sitta och fika om det lämpar sig bäst. Den lilla utemöbeln från framsidan är lätt att flytta. Men ska man lägga plattor, det blev över en del, så behöver man gräva ut ca 50 cm djup. Visserligen går tjälen ändå djupare men på bilden är det tjugo centimeter utgrävt på 4-5 kvm och det behövs minst det dubbla djupet. Sedan ska gruset som skymtar vid garaget tippas ner i gropen och ovanpå det det här fina gruset, just det - bärlager heter det. Och sedan ska plattorna dit. Vi får se om det blir klart i år eller nästa. Sa jag att det var enormt varmt i helgen, det blåste en hel del som tur var men det var verkligen sommar värme. Maj månad har gått, månaden mellan vinter och sommar, nu är det sommar.Ytterligare två pallkragar står på plats också, det är sådana där sidoresultat, en del matjord som skulle flyttas var så fin att den skulle passa i pallkragarna, särskilt om hallonen behöver två kragar på höjden, så då blev det till att göra det också. Jag är lite nöjd med mina projekt. Mest av allt för att det är så avstressande när jobbet just nu är så extremt stressigt att jag närmast har förlorat närminnet ;-)