måndag, maj 23, 2011

Det blir grönare och grönare för varje dag nu. De här bilderna tog jag för en vecka sedan, därför måste jag påpeka att alla knoppar kommit mycket längre och att gräsmattan är grönare. Men, jag ville visa den första bilden för att visa vilken skillnad det är på att fota med min nya kamera jämfört med min gamla. Att fota knoppar och få skärpan på dem var så gott som omöjligt med den gamla. Att fota med litet skärpedjup krävde en massa trixande. Men nu, nu ser jag fram emot att fota en massa blommor och växter på nära håll med litet skärpedjup.

I helgen testade jag för första gången att filma med den nya kameran, det blev mycket bra skärpa trots att jag inte hade stativ och dessutom zoomade rätt mycket. Ljudet blev också mycket bra. Fast jag bara precis börjat bekanta mig med den måste jag säga att Canon PowerShot SX230 HS verkar leva upp till sitt goda rykte.
Jag tjatar ju på om mina växthusdrömmar. Nu behöver jag lite insiktsfulla och kloka råd. Mina odlingar ligger ju i norrläge. Alltså kommer växthuset att ligga i norr. Växthuset kommer också att skugga pallkragarna till en viss del. (Man kan se att jag skurit en linje i grässvålen med spaden för att märka ut den yta som behöver plattläggas för ett växthus.) Hur mycket skuggar egentligen ett växthus? Solen går upp i nordost och ner i nordväst så sommartid kommer det att vara sol över pallkragarna i princip hela dygnet. Därför tycker jag inte det gör så mycket om det är norrläge. Odlingsläget är ju också högre upp än ängen där jag odlade förut (tills kvickroten fick mig att ge upp). Därför tycker jag inte att norrläget har någon påverkan. Fast, som sagt var, jag vill gärna ha goda råd!

söndag, maj 15, 2011

Vide istället för buxbom

För två år sedan köpte jag något som de på Blomsterlandet hade märkt ut som "Norrländsk buxbom". Eftersom trädgårdstidningar och trädgårdsböcker kryllar av formklippta buxbomsklot så hade ju behovet av buxbom redan uppstått och jag köpte två plantor av den här videväxten. Jag beskar dem, och fick ihop till en tredje buske av pinnarna jag skurit bort. Nu står de i rabatten framför köksfönstret och fjolårsskotten som var ca trettio-fyrtio centimeter har jag precis skurit ner. Givetvis ville jag inte kasta de skott jag klippta av så några provade jag stoppa direkt i marken i rabatten och några satte jag i jord i en kruka. Hoppas någon av dem tar sig, och helst att alla tar sig och blir nya små buskar. Tror jag måste beskära dem mycket hårdare om jag vill på någon form på dem... Men det återstår att lära sig.I samma rabatt planterade jag ifjol ett litet dekorativt träd, ett Pärlhagtornträd. Jag bloggade om rabatten just innan frosten kom, klicka här så syns den som den såg ut då. Rabatten blev inte en rabatt förrän ifjol, jag hade visserligen grävt ner kornellbuskar och en krusbärsbuske från andra platser i trädgården, men den blev inte markerad som rabatt förrän gräset blev sått och började växa runtom. Först nu i vår har jag fått dit stenar runt hela planteringen.Ifjol köpte jag alunrot i två omgångar och grävde ner som marktäckare och dessutom fick jag mer lungört av Linda när hon var upp i fjol sommar och även nävor som jag planterat där. Igår köpte jag två alunrotplantor till när jag var till Rutviks handelsträdgård och så flyttade jag dem alla närmre rabattkanten. Borde sätta dit en till buske innanför trädet för som det nu är är det på tok för mycket öppen jord. Jag har visserligen en del fjolårspenséer som växer där och tror att jag strödde ut vallmofrön. Det återstår att se hur rabatten kommer att se ut i sommar. (Jag har fotat med min nya kamera, första bilderna).

torsdag, maj 12, 2011

Intryck av vårmässan

Jo, jag kom mig iväg på vårmässan. Det var fortfarande lite kyligt på lördag morgon men såg lovande ut för eftermiddagen. De två föreläsningarna jag ville lyssna på var Hannu Sarenström kl 11.30 och Ludvig Holmgren kl 13.00. Perfekt, då skulle jag hinna hem tills det blivit som varmast ute. Så då satt jag där med min trogna och uthålliga dotter, i 45 minuter orkade jag lyssna på min idol Hannu. Han pratade lite för länge. Visade bilder från södra Sverige och det var inspirerande men alla växtnamn han slängde sig med var rätt irrelevanta eller okända för oss här upp i Norrbottens kustland.

Vi strövade runt bland utställningsmontrarna och jag fixade mig en prenumeration på Trädgård Norr och köpte dessutom två äldre årgångar av tidningen till fyndpris så jag har massor med läsning innehållande hållbara tips.

Ludvigs föreläsning varade ca 30 min, perfekt längd, man orkar inte sitta längre hur intressant det än är och det var verkligen jätteintressant. Han pratade om olika kloner av buskar och träd, varför man måste se upp när man t ex köper en Snöbollsbuske. Jag har en som heter "Strömsund" men har sett att Snöbollsbusken egentligen inte ska gå hit upp men nu förstår jag, vissa sorter är härdigare än andra. Ungersk syrén t ex är ju härdigare än vanlig bondsyrén men det finns även där olika undernamn. "Måttsund" är ju t ex en ungersk syrén här från byn Måttsund utanför Luleå.

Ludvig jobbar numera för Rutviks Handelsträdgård (klicka på namnet så kommer du till deras hemsida). Han pratade också om klätterväxter, såna som är säkra som Besksöta och Rosenvinda som jag har och om olika klematis som är härdiga här. Det finns fler klematis som är härdiga än den blå alpklematisen (som jag också har, klicka!).

Ludvig är väldigt kunnig och tar hem träd och buskar från Norra Finland, Norra Ryssland och Nordnorge. Det är ju som han sa inte så kul att köpa ett träd från södra Sverige som inte hinner få höstfärger innan vintern kommer, det är ju mer med härdigheten än bara att trädet ska överleva vintern. Man vill ju kunna njuta av det i dess olika faser och höstfärgerna på t ex en Näverhägg (som jag har här) är väldigt vackra.

måndag, maj 02, 2011

Trädgårdsmässa mm

Nästa helg är det trädgårdsmässa, vårmässa, i Arcushallen här uppe. Får se om jag vill vistas inomhus en hel dag. Blir det kallt och regnigt går jag gärna för Hannu Sarenström kommer att vara där och prata och det kommer att vara mängder med intressant att se. Men, blir det varmt och soligt vill jag nog hellre vara utomhus. Många av utställarna kan man ju ta en titt på senare under sommaren.
I mässtidningen finns en annons för en handelsträdgård som jag inte alls kände till. Den ligger i Håkansön, halvvägs mellan Luleå och Piteå, och ska ha en massa härdiga växter! Astrant Plant heter trädgården och de har en hemsida med lite information på. Där finns en hel del som lockar i listan över deras sortiment, t ex: En bondsyren som heter "Norrfjärden", alltså uppkallad efter orten som ligger mellan Luleå och Piteå. En druvfläder! - fläder växer ju inte här i odlingszon 6! Dvärgbenved med det exotiska namnet "Turkestanicus". Ek med namnet "Piteå", odlad från frön från stora ekar som finns i Piteå (zon 5). En jättepoppel med namnet "Kiruna", borde betyda att den klarar zon 8. Dessutom har de flera rosor som verkar vara både vackra och härdiga! Klart blivande utflyktsmål till sommaren. Jag har tagit en prenumeration på Allers Trädgård, det är ju så roligt att läsa och få trädgårds- och odlingsinspiration och den tidningen funkar rätt bra även här i norr. Den har en del växter som går här uppe och en del reportage om sånt som passar till skillnad från Allt om Trädgård som verkar tro att Skåne är måttstocken. Där kan det stå såna befängda saker som att det är dags att plantera medans snön ännu ligger här uppe. Varför kan man inte skriva mer nyanserade reportage och tips och ge råd som passa för olika växtzoner? Hemsidan är rätt rolig att läsa för att inspireras men tidningen är inte värd att köpa för oss som bor norr om Sundsvall.
Då kom jag på att jag fått en tidning som heter Trädgård i Norr av min pappa för flera år sedan och googlade på den. Den ges ut i Umeå och började som en mässtidning men har växt och från och med senaste numret är den tjockare. Trädgård i Norr handlar bara om odlingszon 5-8! Man kan bläddra för att se innehållet i gamla nummer av tidningen. Och det är mer trädgårdstips än köpestips. Jag tycker tyvärr att många tidningar bara har katalog innehåll, köp de här möblerna, det här sommarporslinet osv. Nu ska jag kosta på mig en prenumeration av Trädgård i Norr och förhoppningsvis lära mig något nytt!